Regija

Eksplozija korone, brojke kao u vrijeme žestoke pandemije: “Treba se ponašati kao i u slučaju gripe”

0

Posljednjih tjedan dana 5000 osoba prijavilo je zarazu koronavirusom. No riječ je o osobama koje su same prijavile oboljenje, što znači da je brojka zaraženih i veća.

“COVID se širi non-stop, nije to ništa novo. I svake se zime respiratorne bolesti šire na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić za N1.

Iako je procijepljenost ublažila simptome i usporila širenje zaraze, najpogođenija skupina i dalje su starije i bolesne osobe. U periodu od 12. do 18. prosinca 68 osoba je umrlo od koronavirusa ili s koronavirusom. To je najveći broj umrlih još od veljače ove godine, otkako su se počele voditi tjedne evidencije.

Prema Kaićevu mišljenju, velike brojke oboljelih ne predstavljaju alarmantnu situaciju te se ne preporučuje ponovno uvođenje posebnih mjera.

“Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. COVID je sad dio nas, kao i gripa.Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica jest da je se nećemo moći riješiti, ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njezine posljedice, ako već dođe do zaraze”, zaključio je Kaić, prenosi Dalmacija danas.