Politika i gospodarstvo

Drastično poskupio bakalar. Donosimo cijene po trgovinama

0

Bakalar, omiljeno jelo Hrvata za Badnjak, ove godine poskupio je oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se uklopio u rekordna poskupljenja hrane ove godine. Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u studenome za 13.5 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupini hrana i bezalkoholna pića, za 19.2 posto. Konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić tako je nedavno za N1 rekla kako još neko vrijeme neće doći do značajnijih korekcija cijena.

“Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se očekuje najveći rast, više od 40 posto. Nesigurnost je ogromna, a cijene hrane počele su rasti još 2021. godine”, rekla je.

Stefanov: Poskupio je transport, bila je kišna godina

Ova poskupljenja tako nisu zaobišla niti suhi bakalar. Aleksandar Stefanov, vlasnik tvrtke Milena koja u Bačvi kod Poreča prerađuje bakalar, objašnjava za Index zašto je došlo do povećanja cijena.

“Općenito je krizna godina svima, pa tako i Norvežanima. Njima je u startu otkupna cijena svježe ribe puno veća. Poskupila je nafta, a i prošla zima je bila premekana, bila je kišovita i nejaka, tako da su se količine kvalitetne ribe svele na minimum.

To je sve izazvalo porast cijena. Poskupio je transport. Jedno vuče drugo. Sad je situacija takva da je bakalar poskupio za oko 30 posto. Mi smo ga prije nabavljali po cijeni od 22-25 eura po kilogramu, sad to ide od 27 do 30 eura po kilogramu. U trgovinama sam vidio da cijena ide od 250 kuna nadalje. Čak ide i do 350 kuna na pojedinim mjestima”, govori Stefanov.

“Sad je ovako kako jest, nadamo se da će se dogodine stabilizirati cijena. Da će sve normalno funkcionirati. Mi smo pokušali biti pristupačni kupcima i zadržali prošlogodišnje cijene”, objasnio je.

Donosimo cijene po trgovinama

Usporedili smo cijene po katalozima iz ove i lanjske godine. Cijene smo zaokružili na veću vrijednost budući da je većina njih određena na 99 lipa.

U Konzumu se tako kilogram bakalara može naći po cijeni od 250 do 280 kuna. Prošle godine cijena je iznosila 200 do 230 kuna. U Plodinama smo ove godine našli bakalar po cijeni od 270 do 300 kn. Lani je u ovoj trgovini koštao od 200 do 240 kn.