IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

DOBROSLAVIĆ NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI Stonskom obilaznicom ćemo se voziti daleko prije sezone

0

Danas se održala Skupština Dubrovačko-neretvanske županije. Na dnevnom redu je ukupno bilo 48 točaka.

Prije dnevnog reda održan je aktualni sat. Teo Andrić iz HDZ-a pitao je župana tri pitanja. Naime, pitao je o brzoj cesti Dubrovnik-Zračna luka.

– Neki ljudi nisu zadovoljni s tim projektom jer bi mogao biti štetan za Rijeku dubrovačku. Zanima me vaš stav u kojoj je fazi? – pitao je Andrić.

Andrić je pitao je oko rasprave s gradonačelnikom Ploča koji su vezani za velike projekte u DNŽ. Također pitao je i kad će biti gotova stonska obilaznica.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je projekt brze ceste jedan od najvažnijih investicija ove županije.

– Prioritet nam je unutarnje povezivanje županije , ali i s ostatkom Hrvatske. Jedan od tih projekata je brza cesta od Osojnika do Zračne luke. Povezivanje je važno za kvalitetu života. Nije primjereno da netko kaže kako je protiv povezivanja, na to ne možemo pristati i spremi smo razgovarati o svim aspektima, posebno o zaštiti okoliša. Neki se služe netočnom argumentacijom poput izvorišta Omble, a sad je to Rijeka dubrovačka. Cesta nekud mora proći, ona prolazi kroz parkove i slične krajolike. Borit ćemo se za mostove. Kod nas se uvijek netko nađe da ima neki prigovor. Predstoji nam rasprava utjecaja na okoliš, treba sve uzeti za ozbiljno. Ovo je strateško pitanje koje je važno za županiju – odgovorio je Dobroslavić. Dodao je kako je gradonačelnik Ploča Krstičević iznio nekoliko krivih navoda. Kao primjer je naveo dnevnu bolnicu u Metkoviću.

– On je frustriran činjenicom da je gradonačelnik važnog grada, a to radi ne boraveći u Pločama. To njega žulja kao i njegovu stranku. Ne mogu se služiti neistinama u radu županije – kazao je župan.

Rekao je kako će Stonska obilaznica biti završena koncem ovog mjeseca.

– Očekuje se tehnički prijem oko 31. ožujka i nakon toga ide uporabna dozvola. Vozit ćemo se to cestom prije turističke sezone – najavio je Dobroslavić.

Fani Favro Bukvić iz SDP-a je pitala plaćaju či koncesionari redovito koncesije i kako se rješavaju dugovanja.

Župan je kazao kako je DNŽ županija koja ubire najviše od pomorskog dobra.

– Mi smo županija koja nijednu koncesiju nije zatvorila za javnost. Koncesija se naplaćuje sukladno uvjetima iz natječaja. Ona se dijeli trećinu država, trećinu regionalna i trećinu lokalna samouprava. Nemam podatak koliko ima zaostataka. One se moraju plaćati ili će se raskinuti ugovor. Novi zakon o pomorskom dobru donijet će pogodnosti za županije u vidu većih prihoda – rekao je župan.

Irena Korda iz HDZ-a je pitala kako će funkcionirati centar za djecu s poteškoćama. Također pitala je što će biti s nadogradnjom Kalosa na Korčuli.

– Realizirali smo centar Dva skalina u Dubrovniku, drugi centar se gradi, to je u dnevnoj bolnici Metković gdje je planiran centar za djecu s poteškoćama. Takav treći centar želimo i u Korčuli, mi smo se obvezali da ćemo taj projekt poduprijeti. Rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos je sveobuhvatan projekt i njime će se urediti 48 dvokrevetnih soba, uredit će se restoran, kuhinja, recepcija, izgradit će se vanjski bazen, obnoviti postojeći…

Pero Jerković iz Mosta pitao je vezano za navodnjavanje na području GLOG i centar za autizam na Žarkovici.

Župan je kazao kako se sutra očekuje potpisivanje ugovora s komunalnim društvom iz Opuzena koji je važan za gospodarenje sustavom navodnjavanja.

– Imat ćemo slatku vodu u Neretvi kad realiziramo veliki projekt brane na Neretvi. Tad će biti formirana akumulacija i imat ćemo osnovu za navodnjavanje slatkom vodom Doline Neretve. Centar za autizam je važan za cijelu županiji i želimo pomoći gradu da on bude otvoren za sve građane s područja županije. Lokacija na Žarkovici je izgledna, mi ćemo biti potpora Gradu – najavio je župan.