Nekategorizirano

Dobroslavić na Županijskoj skupštini objašnjavao razloge zašto nedavno nije pozvan predsjednik Milanović

0

Obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja hrvatskog juga ostavilo je okus gorčine među postrojbama i braniteljima koji su obranili ovo područje. Dio branitelja i šire javnosti ogorčilo je što na proslavu nije bio pozvan predsjednik Republike Zoran Milanović pa je župan, odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja odgovorio zašto su neki na proslavu pozvani, a neki nisu.

– Smatrali smo da je 30. obljetnica oslobođenja hrvatskog juga visoka i važna obljetnica i događaj u hrvatskoj povijesti koja se mora obilježiti. Napravili smo organizacijski odbor u kojem su bili predstavnici Županije, Grada Dubrovnika i četiriju općina – Župe dubrovačke, Konavala, Dubrovačkog primorja i Stona, općine koje su najviše bile pogođene ratom, posebno u smislu teritorija koji je bio okupiran i puno zla i štete je naneseno na tom području. Zajedno sa zapovjednicima postrojbi iz Županije osmislili smo način organiziranja te manifestacije i temeljni dio obilježavanja je bio da se pokaže da su ovo područje branili ljudi odavde. Dvije postrojbe su u ono vrijeme dale veliki doprinos u obrani juga Hrvatske. Imali smo 163. i 116. brigadu, „Zelenu tablu Malu baru” s osvajanjem ogromne količine naoružanja, ONB, ZNG, specijalnu i temeljnu policiju, svatko je dao svoj doprinos – kazao je Dobroslavić.

Onda je odgovorio je na pitanje zašto je Organizacijski odbor odlučio ne pozvati predsjednika Milanovića na proslavu.

– Nije pozvan predsjednik naše države, znamo iz kojih razloga. Naš predsjednik umjesto da bude jamstvo stabilnosti i usklađenog djelovanja svih sastavnica vlasti, on je točka razdora, točka svađa i točka podjela – kazao je Dobroslavić.

Nakon što je vijećnik Ivo Karamtić (SDP) iz klupe dobacio kako su predsjednika Milanovića neposredno izabrali građani, Dobroslavić mu je odgovorio kako će on govoriti s govornice kad bude izabran za župana.

– Kad budete izabrani za župana govorit ćete s govornice. Dakle, predsjednik se, naravno, htio ubaciti u manifestaciju i učinio je to na najgori mogući način, polagao je vijenac u vrijeme kad je mimohod išao Stradunom. Bilo je loše da je polagao vijenac u vrijeme kad je kretao mimohod, ali to je iza nas. Želja nam je bila da se obljetnica organizira s državne razine jer smatramo da je to važno, ali smo na kraju to napravili sami – kazao je Dobroslavić, prenosi Dubrovnik Press.