Regija

DI JE SNIJEG? Na skijaškim stazama zelena trava umjesto snijega, turisti otkazuju rezervacije

0

Dok je toplo vrijeme dobro došlo brojnim građanima uslijed porasta cijena energenata, nekima donosi milijunske gubitke. Na planinama u Bosni i Hercegovini umjesto bijelog pokrivača zelenilo.

Prošlog prosinca i svake zime prije pandemije na Ravnoj planini bile su tisuće ljudi. Sada, zbog temperatura, sablasna slika.

“Ovo je vrijeme neobično za ovo doba godine. Prošle godine je bilo okovano snijegom, a sada proljetno vrijeme. Gubici su nenadoknadivi, ali mora se trpiti i ići dalje…”, kazao je Veljko Golijanin, vlasnik Ski-centra “Ravna planina”.

Ugrožena zimska sezona na svim bh. planinama. Snijega ni na vidiku. Turisti otkazuju rezervacije u apartmanima. Prave zime neće biti, kažu meteorolozi, sve do sredine siječnja.

U posljednjih 20 godina nikada nije bila ovakva situacija na bh. planinama. Na Jahorini je trenutno umjetni snijeg, a dodatni je problem što se topovi ne mogu koristiti, kao do sada, jer temperatura nije -3 stupnja i manja. Gubici su zbog toga izuzetno veliki.

“Više od sedam milijuna KM smo očekivali u prosincu, ali evo pratimo situaciju koja nije dobra. Nije dobra ni za hotelijere, ugostitelje. Očekujemo barem tu temperaturu da mi proizvodimo snijeg kada već nema padavina”, dodao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Dok se iz Olimpijskog centra hvataju za glavu zbog vremenskih prilika, turisti su razočarani. Damir, Mateo i Patrik, turisti iz Hrvatske, prvi put su na Jahorini. Vjerovatno, kažu, i posljednji.

“Malo smo razočarani da budemo iskreni nema snijega, smještaj. Loša organizacija”, kazao je Patrik.

Oni nešto iskusniji ne žele da im nedostatak snijega pokvari odmor. Orijentirani su na druge stvari:

“Na Jahorini smo četvrti-peti put. Znali smo da neće biti snijega, ali da se nešto drugo raditi. Već smo šetali po planini ići ćemo da vidimo ostale znamenitosti i Sarajeva i Jahorine i Pala”, naveo je Pero Popović iz Slovenije.

A na Jahorini je osposobljena mala staza za skijaše. Ognjen Spasojević 22 godine radi kao ski instruktor i nezamisliva mu je trenutna situacija, a to je da se u prosincu ne može skijati po cijeloj Jahorini.

“Katastrofa za kompletnu istočnu Europu od Kopaonika do bh. planina, pa do crnogorskih planina, čak je problem i Borovetsu, ali protiv Božijeg određenja se ne može. Zahvaljujući ovoj spravi koja pravi snijeg na +15 Olimpijski centar je uspio da osposobi ovaj poligon”, naglasio je ski instruktor Ognjen Spasojević.

Najviše gostiju ovdje je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali sve je više turista iz Mađarske, Rumunjske, Engleske, kao i iz Kine i arapskih zemalja. Na Vlašiću, Bjelašnici i Igmanu ista situacija. Izostanak bijelih pahulja svima pravi ogromne financijske minuse. Zbog vremenskih prilika neki ljubitelji skijanja pribjegavaju i egzibicijama pa tako skijaju i po travi.