IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Danas se obilježava Dan Europe

0

Svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi.

Dan Europe obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana. Deklaracija koju je Schuman predstavio 9. svibnja 1950. smatra se prvim službenim korakom u nastanku EU. Donosi ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi rat između europskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim.

“Mir u svijetu ne može se očuvati bez ulaganja kreativnih napora razmjernih opasnostima koje mu prijete. Doprinos koji organizirana i živa Europa može dati civilizaciji neophodan je za održavanje miroljubivih odnosa.” – tim su riječima udareni temelji za izgradnju Europske unije, najvećeg političkog projekta u suvremenoj povijesti.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Europi nikada ne bi ponovio. Ugovor o osnivanju takvoga tijela potpisan je nešto manje od godinu dana poslije, 1951. godine.

Potpisivanje Pariškog ugovora kojim je stvorena ECSC – CECA 18. travnja 1951.

Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.

Pariški Slavoluk pobjede, rimski Koloseum i ‘Grand Place’ u Bruxellesu, neke su od znamenitih građevina diljem država članica EU-a, koje će biti osvijetljene povodom obilježavanja 9. svibnja, Dana Europe i početka odbrojavanja posljednjih mjesec dana do europskih izbora (6. – 9. lipnja). Od srijede, 8. svibnja do četvrtka, 9. svibnja uz pomoć svjetala prikazivat će se slogan izborne kampanje ‘Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost’ ili europska zastava.

I Hrvatska kao zemlja članica Europske unije svake godine obilježava Dan Europe raznim manifestacijama i upoznavanjem građana s europskim djelatnostima i mogućnostima koje pruža Unija.