IzdvojenoZabava i kultura

Danas obilježavamo dan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca

0

U Hrvatskoj i svijetu se 4. svibnja danas obilježava Međunarodni dan vatrogasaca te dan Sv. Florijana koji je njihov zaštitnik. Tim povodom u podne će pripadnici JVP Ploče svečanim mimovozom kroz grad, s upaljenim sirenama i svjetlima, obilježiti svoj dan.

Sveti Florijan je zaštitnik vatrogasaca zbog njegove uloge u spašavanju ljudi od vatre tijekom 4. stoljeća. Prema legendi, Florijan je bio rimski časnik koji je bio zadužen za vatrogasnu službu u gradu Noricumu (danas poznat kao Austrija). Kada je izbio požar u gradu, Florijan i njegovi vatrogasci su se hrabro borili protiv vatre, a on je navodno uzeo svoj plašt i ugušio plamenove, spašavajući tako grad od uništenja.

Prema drugoj verziji legende, kada je car Dioklecijan započeo progon kršćana, Florijan je odbio izvršiti naredbe za hapšenje i mučenje kršćanskih vjernika. Zbog toga je bio osuđen na smrt i bačen u rijeku Enns s kamenom vezanom za vrat. Smatra se da je upravo zbog svoje hrabrosti i žrtvovanja za druge, te njegovog rada u zaštiti od vatre, Sveti Florijan postao zaštitnik vatrogasaca.

Sveti Florijan se obično prikazuje u odjeći rimskog časnika s kacigom i zmajem ili brodom u ruci. Njegov blagdan se slavi 4. svibnja, a vatrogasci diljem svijeta slave ovaj dan u čast svog zaštitnika.

Ovim povodom čestitamo našim hrabrim vatrogascima njihov dan s željom da ga provedu u miru, kao i da budući dani budu sa što manje intervencija i opasnosti.