Politika i gospodarstvo

Danas je Dan europskog broja 112

0

Danas, 11. veljače, obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U Hrvatskoj je uveden prije 18 godina, a samo prošle godine na taj je broj zabilježeno više od 1,87 milijuna poziva te su kod gotovo 80% njih postupale hitne i druge nadležne službe.

Ravnateljstvo Civilne zaštite obilježava Dan europskog broja 112 na koji se u 27 EU zemalja i 11 ostalih država u Europi i svijetu može u svakom trenutku besplatno zatražiti pomoć hitnih službi.

Od uspostave tog jedinstvenog broja u Hrvatskoj 2005. do kraja prošle godine zabilježeno je nešto više od 33,9 milijuna poziva na 112. Samo u 2022. hrvatski centri 112 primili su preko 1,87 milijuna poziva.

Besplatnim pozivom na 112 osim policije, vatrogasaca i hitne medicinske službe može se zatražiti pomoć i drugih operativnih snaga iz sustava civilne zaštite.

Bez obzira dolazi li poziv s fiksnog ili s mobilnog telefona, operater u centru 112 automatski dobiva podatak o lokaciji pozivatelja, a ako zove s pametnog telefona lokacija je vrlo precizna.

Pozivi mogu biti i na engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom i slovačkom jeziku, čime se doprinosi sigurnosti turista i Hrvatsku predstavlja kao sigurno turističko odredište.

Sustav 112 u Hrvatskoj čini 20 županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Uz niz edukativnih i informativnih aktivnosti o važnosti broja 112 diljem Hrvatske danas će se u Slavonskom Brodu, kao središnje događanje, održati rekreativno trčanje građana i pripadnika žurnih službi. Cijela dionica od 5,3 km ide uz rijeku Savu koja je državna granica, ali i vanjska granica EU pa će trkaći sve eventualne ‘ugroze’ moći odmah javiti na broj 112, kažu u civilnoj zaštiti.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj se koristi već 18 godina. Simbolično, 11. veljače obilježava se njegov dan kada se javnost želi upoznati s načinom kako funkcionira.