Regija

CENTAR CIKLONE ULAZI U JADRAN Neke rive u Dalmaciji već su pod morem, u Pločama puše olujni vjetar

0

Duboka sredozemna ciklona svojim centrom se nalazi iznad sjeverne Italije i sljedećih sati centrom će se naći u sjevernom Jadranu.

Tlak zraka je vrlo nizak, a očekuje se da će u kasnim popodnevnim satima tlak zraka biti najniži na razini mora sjevernog Jadrana i to blizu 980 hPa. Ciklona djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu donoseći vrlo snažne južne vjetrove. Za razliku od ponedjeljka kada je pohalo jugo vjetar je danas okrenuo na oštro, odnosno na južni smjer, piše portal Dalmacija danas.

O jačini vjetra svjedoče i podatci izmjereni na službenim postajama. Tako su najjači udari vjetra u Splitu do 15 sati iznosili 97km/h baš kao i na Hvaru.

DHMZ je unutar MeteoAlarma objavio crveni, najveći stupanj upozorenja na opasne vremenske pojave za dio Dalmacije.

Lebić donosi visoke valove, što izaziva poremećaje u prometu morem.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:
trajektne linije: Sobra-Prapratno, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska i Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje;

katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split-Vis, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Dubrovnik-Šipan-Mljet, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa (u 16:00 iz Splita), Milna-Rogač-Split (u 14:30 iz Splita, 15:30 iz Rogača i 18:30 iz Splita);

brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Šibenik – Zlarin – Kaprije – Žirje, Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice i Komiža-Biševo.

Niski tlak zraka donio je i postupno dizanje razine mora. Odnosno početak ciklonalne plime koja bi se noćas mogla intenzivirati. Već sada su niži dijelovi obale pod morem, primjerice na području Vodica gdje se more izlilo na niže dijelove rive. Slično će biti večeras na drugim rivama u Dalmaciji na obali i otocima.

Glavnina kiše nas očekuje sljedeća dva dana te će lokalno pasti preko 100 litara kiše po metru kvadratnom. Oštro će noćas i tijekom srijede okrenuti na lebić (Gabrin) i oslabit će tek u četvrtak, prognozira Rade Popadić.

/arhiva