Regija

CENTAR CIKLONE Lokalno će pasti preko 100 litara kiše, zime još nema

0

Na kraju ovog tjedna bit ćemo točno na polovini klimatološke zime koje do sada nije bilo niti u tragovima. Prvi dio prosinca obilježile su česte i obilne kiše, potom se vrijeme prema kraju prosinca i početkom siječnja stabiliziralo.

Jučer je na vrijeme počela utjecati ciklona čiji će centar u noći s ponedjeljka na utorak preko našeg područja odmicati dalje na jugoistok.

Ova ciklona donosi novu obilnu kišu, a u noći na utorak u planinama i snijeg. Ipak, bit će to snijeg koji će se uglavnom držati viših planina, a prolaskom ciklone tek će malo i prolazno zahladiti, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za Dalmatinsku zagoru za danas

Bez obzira na to što eventualno pročitali drugdje – zime na našem području sljedećih dana nema!

U ponedjeljak će biti oblačno uz čestu kišu, povremeno i obilnije pljuskove s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru tijekom dana, mada postoji mogućnost da dio Dalmacije dobije i preko 100 litara. Ujutro će puhati jako jugo s olujnim udarima. Na otvorenom moru sjevernog Jadrana jugo će okrenuti na lebić potom na jaku tramontanu s olujnim udarima, podno Velebita zapuhat će bura. U Dalmaciji će jugo popodne slabiti i okretati na lebić, navečer i na tramontanu. Minimalne jutarnje temperature većinom od 8 do 15°C, najviše dnevne većinom od 9 do 17°C. Navečer će početi pad temperature zraka.

Utorak donosi i dalje dosta oblaka, ali će oborina biti uglavnom još u noći i dijelu prijepodneva, osim na krajnjem jugu gdje pljuskova može biti i u ranim popodnevnim satima, a na Dinari i Kamešnici i snijega. Drugdje danju prestanak oborina, navečer i djelomično razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka tramontana, mjestimice s olujnim udarima, a podno Biokova mogući su orkanski udari u drugom dijelu dana. Osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 5°C ponegdje u Zagori do 12°C uz obalu i na otocima, no vjetar će pojačavati osjet hladnoće.

Očekivana ukupna količina oborine u ponedjeljak i utorak

Očekivane količine snijeg u utorak

U srijedu će se vrijeme prolazno stabilizirati pa će biti djelomično sunčano i suho. Još u noći može biti na udare pojačane tramontane, sasvim će oslabiti tijekom dana. Jutro i osobito večer hladniji, u Zagori je navečer moguć slab mraz. Danju većinom od 7 do 12°C.

U četvrtak ponovno promjenjivije. Već do jutra će se jače naoblačiti, ponegdje uz slabu kišu, iznad 900 metara i snijeg. Ipak, oborine u većini predjela neće biti značajne, a njihove prestanak očekuje se do večeri. Vjetar slab, uglavnom bura. Najviše dnevne temperature većinom od 6 do 12°C.

U petak, subotu i nedjelju djelomično sunčano i suho. Ujutro je u ponegdje u Zagori moguća magla. Vjetar slab ili će biti tiho. Jutra svježa, u Zagori uz jutarnji mraz. Danju toplije u odnosu na prethodne dane, većinom od 10 do 15°C.