Zabava i kultura

‘BRADAVICE SU SLOBODNE!‘: Facebook će dopustiti objavljivanje slika golih grudi

0

Meta, kompanija u čijem su sastavu Facebook i Instagram, napokon je odlučila ‘osloboditi bradavice‘ i to nakon preporuke nadzornog odbora koji smatra da su zabranom objavljivanja fotografija golih grudi prekršena ljudska prava žena, transrodnih i nebinarnih osoba, piše Daily Mail.

Odbor se u svojoj preporuci usredotočio na dva slučaja u kojima je Instagram zabranio objave jedne transrodne i jedne nebinarne osobe koje su pozirale u toplesu kako bi podigle svijest o dobro odrađenim operacijama i pritom nisu prekrile bradavice.

U svojem priopćenju, odbor je kazao da se stara politika temeljila na binarnom pogledu na spol i razlikovanju između muških i ženskih tijela, zbog čega su pravila o otkrivanju bradavica nejasna za one koji se ne identificiraju kao žene.

Dodali su i da je zabrana imala utjecaj i na žene, koje su se dugo borile za deseksualizaciju slika golih grudi i tvrdile da je nepravedno što je muškarcima dopušteno dijeliti slike svojih golih grudi, a njima nije.

Goli prosvjednici – i muškarci i žene – održali su prosvjed ispred sjedišta Facebooka u New Yorku 2020. godine zahtijevajući promjenu pravila o golim grudima.

Odbor koji djeluje neovisno iako ga financira Meta, rekao je da se politika tvrtke o golotinji temelji na binarnom pogledu na spol, zbog čega nije jasno kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe.

Facebook i Instagram našli su se 2013. godine na udaru kritika zbog uklanjanja slika žena koje doje, ali platforme su se ispričale zbog ‘pogreške‘ i rekle da potiču takve slike na svojim platformama.

O objavama iz 2021., odnosno 2022. koje su pokrenule slučaj, kažu: ‘Nadzorni odbor smatra da uklanjanje ovih objava nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrijednostima ili odgovornostima vezanim uz ljudska prava. Ovi slučajevi također naglašavaju temeljne probleme Metine politike.‘

‘Nejasno je kako se pravila primjenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe te se od recenzenata zahtijevaju brze i subjektivne procjene spola i roda‘, rekao je odbor.

Nova politika koja dopušta objavljivanje slika golih grudi dugo se pripremala.

Godine 2016. žene su prosvjedovale u sklopu pokreta ‘oslobodite bradavice‘ kako bi deseksualizirale slike golih grudi, jer se znalo događati da su slike žena koje doje cenzurirane ili označene kao golotinja.

Pokret se zahuktao 2013. nakon što je Facebook uklonio isječke iz dokumentarca glumice i redateljice Line Esco ‘Free the Nipple‘, što je izazvalo prosvjede ispred sjedišta Facebooka.

Mnoge žene tvrde da, dok govor mržnje nije cenzuriran, njihove su bradavice označene kao ‘opasne‘.

Izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg, pokušao je to opravdati 2018., rekavši: ‘Lakše je izgraditi AI sustav koji prepoznaje bradavice nego onaj koji prepoznaje što je govor mržnje.‘

Meta je nedavno također bila na udaru kritika zbog zabrane objavljivanja profesionalnih golišavih fotografija, a aktivisti su tvrdili da su te slike umjetnost.

Godine 2020. prosvjednici su okupirali Facebookovo sjedište u New Yorku – svi goli i držeći u rukama uvećane slike muških bradavica.

Pokret je uključivao Nacionalnu koaliciju protiv cenzure #WeTheNipple i grupu za prava žena Grab Them By The Ballot.

Jedina golotinja koju je Facebook tada dopuštao bila je ona na umjetničkim slikama i skulpturama.

Kako bi zaobišao takvu barijeru tijekom prosvjeda 2020., fotograf Spencer Tunick, koji je poznat po postavljanju sličnih masovnih golih umjetničkih instalacija na kultnim lokacijama diljem svijeta, zamolio je gole ženske modele da svoje bradavice prekriju slikama muških bradavica.

Te iste slike muških bradavica također su korištene za prekrivanje muških i ženskih genitalija tijekom demonstracija ispred Astor Place Cube, poznate kao Alamo.

Umjetnici Andres Serrano Paul Mpagi SepuyaAndy Cohen iz Brava, bubnjar Red Hot Chili Peppersa Chad Smith i sâm Tunick donirali su fotografije svojih bradavica kako bi se izradili plakati za prosvjed.

Najnovija najava Mete mogla bi značiti da umjetnici sada mogu slobodno dijeliti svoja djela na Facebooku.

Foto: Getty Images