IzdvojenoLuka Ploče

BORIS KARAKOZ: Alfa i omega stvaranja luke Ploče i grada Ploča

0

Inženjer Boris Karakoz rođen je 1893. godine u Kijevu u glavnom gradu Ukrajine. Završio je gimnaziju, a studirao je na Građevinskom fakultetu u Petrovgradu na Političkom institutu. Početkom 1930. godine dolazi u Split gdje je obnašao dužnost šefa Pomorske građevinske sekcije. Potpuno se posvetivši struci teško se danas može pronaći neki objekt koji se u to vrijeme gradio na Jadranskoj obali, a da u njegovoj izgradnji nije sudjelovao i ing. Karakoz.

Neki od njegovih najznačajnijih projekata su realizacija zaštite odvodnih tunela hidrocentrale Dubrovnik u lučici Plat, osposobljavanje luke Metković za rad, projektirao je prve objekte u luci Gaženica kod Zadra i održavao plovnost Neretve. Od svega navedenog projektiranje luke Ploče zasigurno je jedno od njegovih najvećih postignuća. U to vrijeme luka Metković koja je danas jedna od poslovnih jedinica Luke Ploče, bila je prometno središte za prijevoz tereta zbog željezničkog kolosijeka koji je tu završavao.

Promatrajući godinama tok Neretve i zaljev kraj luke, ing. Karakoz ispitivanja je završio 1936. godine čime je i počelo projektiranje grada i luke Ploče. Završni projekt odobren je 30. studenog 1938., a već iduće godine počinje gradnja miniranjem brda Zminjac koje se nalazilo na današnjoj Obali 2.

Prvi projekt luke Ploče kojeg je izradio inženjer Boris Karakoz, iz 1936. godine