Politika i gospodarstvoRegija

BLIŽI SE SEZONA Stižu sezonci iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, Indije, Nepala

0

U hotelima od Brela do Gradca traju pripreme za turističku sezonu i potraga za sezonskim radnicima, od kuhara i konobara do čistačica i pomoćnog osoblja. Hoteli se počinju otvarati već u veljači, a sezonu će u Bluesun hotelima, Hotelima Baška Voda, Imperial Rivieri-Valamaru Makarska te Aminess Khalaniju “izgurati” oko 2000 radnika, među kojima sezonci dolaze iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Indije i Nepala, piše danas Slobodna Dalmacija.

Prvi hotel otvara se u Brelima, i to Bluesun Soline 14. veljače, a nakon njega, 25. ožujka, Alga u Tučepima. Svi ostali hoteli, Berulia, Maestral i Marina u Brelima te Afrodita, Kaštelet i Neptun u Tučepima, otvaraju vrata nakon Uskrsa.

Uobičajeni kanali

Kako je kazao Dino Sokol, izvršni direktor Sunce hotela, sada se nalaze u najintenzivnijem razdoblju godine oko pronalaska dovoljnog broja radnika za sezonu.

– Da bismo pronašli dovoljan broj sezonaca, koristimo uobičajene kanale oglašavanja poslova; predstavljamo se na fizičkim i virtualnim sajmovima poslova, surađujemo sa školama i fakultetima i otvaramo se prema stranim tržištima.

Imamo velik broj sezonaca povratnika, čemu najviše i težimo, a koristimo i sve raspoložive mogućnosti da bismo osigurali potreban broj radnika. Već dugi niz godina imamo redovite autobusne linije s područja Imotske i Vrgorske krajine za prijevoz na posao i s posla, zahvaljujući čemu imamo velik broj radnika s tih područja – kazao je Sokol, dodavši da će u hotelima u Brelima i Tučepima biti potrebno više od 1000 radnika, od čega najmanje 700 sezonaca, a svi oni koje zanima posao u Bluesunu, mogu ga potražiti na internetskoj stranici tvrtke. Kako kazuje Sokol, najveći broj sezonaca dolazi im iz Hrvatske, a brojčano ih slijede radnici iz BiH.

– Osobito pozitivna iskustva imamo s radnicima iz Sjeverne Makedonije, Indije i Nepala, koji se pokazuju kao vrijedni, dobronamjerni i veseli ljudi. Uglavnom je riječ o pomoćnom osoblju: pomoćnim radnicima u domaćinstvu, kuhinjskim radnicima, sobaricama, čistačicama – rekao je Sokol, koji napominje da nijedan Bluesun hotel neće biti otvoren cijele godine.

U Baškoj Vodi se, u sklopu Hotela Baška Voda, 1. ožujka otvara Grand hotel Slavia, koji će raditi do kraja godine, a hotel Horizont otvara se 1. travnja. Kako navodi Tea Ukić, direktorica Hotela Baška Voda, oko pronalaska radne snage aktivni su već od prosinca 2022., a radnike pronalaze prvenstveno preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te objavom na službenim stranicama društva i drugim portalima.

– Hotelima Baška Voda potrebno je oko 220 radnika, od čega imamo 89 stalno zaposlenih, dok se preostali broj odnosi na radnike u statusu “stalnog sezonca” i sezonske radnike. Sezonske radnike pretežno pronalazimo na širem području Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, međutim, ako okolnosti to budu zahtijevale, otvoreni smo okrenuti se i širem tržištu radne snage – ističe Ukić.

’Novačenje’ na sajmovima

U Makarskoj je otvaranje hotela iz grupacije Valamar planirano za proljeće pa tako Meteor vrata otvara krajem ožujka, dok će se hotel Dalmacija Places otvoriti početkom svibnja, a Rivijera početkom lipnja. Kako kazuju iz Imperial Riviere, rad na zapošljavanju traje tijekom cijele godine te kontinuirano komuniciraju s dosadašnjim zaposlenicima. Najvažniji kanal pronalaska radne snage je platforma “Dobar posao u Valamaru”, na kojoj su objavljene sve otvorene pozicije u Imperialu, a oglašavaju se i na mrežnim stranicama HZZ-a i sličnim servisima, te putem društvenih mreža.

Važan kanal komunikacije su i sajmovi radne snage u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima redovito sudjeluju.

– U sezoni ćemo u Makarskoj zapošljavati oko 500 radnika, od čega će najveći broj imati ugovore na neodređeno vrijeme ili biti zaposleni kao stalni sezonci.

Imperial je prepoznat kao pouzdan poslodavac koji se brine o svojim radnicima i konstantno radi na unapređenju procesa poslovanja i na povećanju materijalnih prava radnika. To potvrđuje i činjenica da bilježimo povrat sezonskih radnika u značajnom broju, što ukazuje na kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima i kontinuirano ulaganje u razvoj zaposlenika te je potvrda njihova zadovoljstva radom u našoj kompaniji.

Valamar hoteli u Makarskoj zapošljavaju pretežno domicilno stanovništvo te radnike iz okolice Makarske. Dio radnika dolazi iz drugih dijelova Hrvatske te zemalja u okruženju. U kontaktu smo sa specijaliziranim agencijama te ćemo prema potrebi uvoziti radnu snagu za deficitarna zanimanja.

U Makarskoj imamo pojačanu potrebu za zaposlenicima na radnim mjestima kuhara, konobara, sobarica i spremačica te nudimo atraktivne uvjete rada. Prepoznati smo kao poslodavac u kojeg zaposlenici imaju povjerenja i lider smo u turističkom sektoru. Stoga se nadamo da će otvorene pozicije popuniti domaći radnici – kazuju iz Imperial Riviere.

Aminess Khalani, jedini hotel u Makarskoj s pet zvjezdica, vrata otvara 31. ožujka i u njemu će tijekom sezone raditi više od 200 radnika.

Gosti mogu bukirati smještaj uz promocije koje su trenutačno aktivne i već sada je vidljiv interes za proljetni i ljetni odmor. Kako kazuje Diego Deak, direktor operacija regije Jug, Aminess Hotels & Campsites, gosti traže i iznimno cijene ponudu s pet zvjezdica, a Aminess je u pripremama kako bi ih dočekali spremni već prije Uskrsa te im ponudili najbolji odmor.

Odabrati najkvalitetnije

– Svoju kampanju ove smo godine pokrenuli znatno ranije kako bismo bili u mogućnosti odabrati najkvalitetnije kandidate te da se ujedno i predstavimo budućim zaposlenicima na vrijeme i s najboljim uvjetima koje nudimo.

Fokusirali smo se primarno na lokalno stanovništvo, ali i na cijelo nacionalno područje, te smo otvoreni i za zaposlenike iz susjednih zemalja iz regije.

Aktivno sudjelujemo i na sajmovima poslova, gdje imamo odličnu priliku predstaviti našu kompaniju i sve što nudimo budućim zaposlenicima te nastojimo prikazati sve objektivne benefite rada u Aminessu i pokazati im zašto smo kao poslodavac jedan od najpoželjnijih u sektoru turizma.

Konkretno zaposlenike, uz konkurentne plaće, nagrađujemo i kroz sezonsku nagradu u visini do 1062 eura – naglasio je Deak, dodavši da zaposlenicima osiguravaju i smještaj, topli obrok, plaćene troškove prijevoza, božićnicu, dar djetetu i dar u naravi, regres te redovito isplaćuju jubilarne nagrade, kao i novčanu nagradu za rođenje djeteta. Uskoro će organizirati i Dane otvorenih vrata u svojim destinacijama, pa tako i u Makarskoj, gdje će svi zainteresirani kandidati moći pogledati lokaciju i hotel te iz prve ruke osjetiti atmosferu, način i uvjete rada i prijaviti se za posao.

– Više od 200 zaposlenika pripremamo za nadolazeću sezonu i rad u Aminess Khalani Beach Hotelu kroz niz stručnih edukacija kako bi i oni sami dobili dodatnu motivaciju i priliku za razvoj karijere, a time i priliku da ostanu u Aminessu.

Aminess je primarno orijentiran na zapošljavanje lokalnog stanovništva te ljudi iz Hrvatske. Budući da imamo dobre najave za sezonu, među sezonskim zaposlenicima bit će i stranih državljana – kazao je Deak, piše Slobodna Dalmacija.