Zabava i kultura

Blagdan sv. Stjepana prvomučenika, danas počinje blagoslov obitelji

0

Dan nakon Božića vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima.

Iako nema puno podataka o životu svetoga Stjepana, na temelju zapisa u Lukinim Djelima apostolskim saznajemo kako je podnio mučeničku smrt za svoga Učitelja te da je bio jedan od sedmorice izabranih đakona prve Crkve.

Sveti Stjepan istaknuo se i čudesima, koja je Duh Sveti činio preko njega. Navukao je na sebe mržnju starih Židova zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao evanđelje u svakoj prigodi.

Jednoga dana, kada im je predbacio što su progonili proroke i ubili Krista, oni su ga izveli izvan grada i kamenovali. Stjepan je tako postao prvi mučenik koji je prolio krv za Krista. U trenucima umiranja molio je za one koji su mu oduzimali život. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: ”Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Zbog svoje vjernosti Kristu koju je prvi posvjedočio krvlju nazvan je Prvomučenikom. Njegov lik je u povijesti Crkve postao primjer svih ostalih mučenika.

Svim Stjepanima čestitamo današnji imendan!