GradIzdvojeno

BESPLATAN OBROK U OSNOVNIM ŠKOLAMA Evo što nam je u razgovoru rekla Tihana Pažin za pločansku školu

0

Uredbom Vlade Republike Hrvatske,od 9.1.2023. se u osnovne škole uvodi besplatan obrok za SVE učenike osnovnih škola u RH te je osiguran novac za ovaj projekt. Nakon sastanka s Vladom, predstavnici županija su organizirali sastanak s ravnateljima osnovnih škola. Sastanak u našoj županiji je bio u četvrtak 8.12.2022. , a nakon sastanka se počela pripremati organizacija prehrane koja počinje s prvim danom 2.polugodišta. Osigurani iznos za svako dijete je 10 kuna (trenutno je uglavnom oko 4 kune u mjestima koja imaju organiziranu prehranu).

U razgovoru sa ravnateljicom Osnovne škole Vladimir Nazor Ploče, Tihanom Pažin, saznajemo kako će se i u našoj školi uvesti besplatni obrok.

Ovaj hvalevrijedan projekt na razini cijele Republike Hrvatske, nailazi na prepreke u vidu manjka kuhinja i blagovaonica u školama koje su ključni faktor da bi se djeci i omogućio topli obrok.

Ravnateljica je odlučila pribjeći ovom problemu na način da će se od drugog polugodišta dijeliti besplatne marende u obliku sendviča, peciva te voća.

Važno za istaknuti je činjenica da se ovim projektom osiguravaju sredstva samo za obroke, a ne i za izgradnju i nadogradnju kuhinje i blagovaonice. Ravnateljica se nada i radi sve po pitanju osiguranja toplog obroka i u našoj školi, te da će se taj problem riješiti u skoroj budućnosti.

Ono što veseli je da će biti osigurana užina za školarce što će uvelike rasteretiti budžet svakog roditelja.

Također, ravnateljica je nakon sastanka u Županiji na Učiteljskom vijeću upoznala razrednike sa novonastalom situacijom, te je zadatak razrednika da do 20.prosinca prikupe informacije o posebnim prehrambenim navikama učenika, kako bi se na vrijeme njima mogli i prilagoditi.

Osim ovog važnog projekta, OŠ Vladimir Nazor Ploče osigurala je za sve učenike, uz pomoć Županije i Grada Ploča, besplatne udžbenike, higijenske potrepštine, školski pribor, radne bilježnice te darove za sv. Nikolu.