IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

BERBA ZAVRŠILA, DUGOVI OSTALI Još ima otkupljivača koji nisu isplatili otkupljene mandarine

0

Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi propisuje plaćanje otkupljenog uroda u roku od 30 dana, ali je u praksi teško provediv bez ključnog nižeg propisa čije je donošenje već treći put prolongirano, sada za ožujak 2024. – tvrde iz udruge “Neretvanska mladež”.

Iako je berba mandarina odavno završila jedno otkupljivačko poduzeće u dolini Neretve još nije isplatilo proizvođačima novac za otkupljene mandarine. Kada će voćari dobiti svoj novac teško je prognozirati no u Neretvi se još živo sjećaju tvrtke Vrni koja je 2008 godine propala a da nikada nije isplatila otkupljene mandarine. Neki proizvođači su i umrli bez da su dočekali teškim trudom i radom zarađeni novac. Riječ je o poduzeću Vrni čiji su vlasnici bili Nikola i Ante Vrcan i koji su neretvanskim poljoprivrednicima dugovali više od 10 milijuna kuna. U međuvremenu je tvrtka Vrni d.o.o., koja je bila registrirana u Opuzenu na adresi Zagrebačka bb izbrisana iz registra Trgovačkog suda. Poljoprivrednici su ostali bez novca i slučaj je završen.

Međutim tada nije bilo Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi kao danas koji propisuje načine otkupa voća i povrća i rokove isplate, koji ne mogu biti duži od 30 dana. A čini se da se Zakon ne provodi ni danas onako kako bi trebao. Njegove odredbe se teško provode na terenu čemu doprinosi naša administracija i birokracija jer još uvijek nije donesen Pravilnik o izmjeni Pravilnika o popisu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pokvarljivih te proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Donošenje ovog pravilnika do sada je tri puta odgađano te je prema najnovijim informacijama određen datum 31. ožujka 2024 godine. Neretvanski voćari se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede ponovno odgađa potpunu implementaciju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom ?

Naime, Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Agencije za tržišno natjecanje, koja bi u ovome dijelu trebala biti neutralna s obzirom da kontrolira provedbu Zakona, po treći put odgađa potpunu primjenu ZNTP, prolongiranjem stupanja na snagu Pravilnika o izmjeni Pravilnika o popisu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pokvarljivih te proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – upozoravaju iz udruge Neretvanska mladež.

– Donijeli smo Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama (jedva, u zadnjoj sekundi) jer smo morali, po direktivi (EU) 2019/633 Europskog parlamenta i vijeća od 17. travnja 2019. o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, a ne radi zaštite podređenih poljoprivrednih proizvođača. Kako on nije nekome prihvatljiv, a poljoprivrednici su ionako zanemareni i podređeni, prolongiraju se rokovi implementacije Pravilnika za kraj ožujka 2024 godine tako da ni Zakon u cijelosti nije provediv, poručuju iz udruge Neretvanska mladež, koja okuplja poljoprivredne proizvođače. Upozoravaju da se odredbe Zakon ozbiljno krše u dolini Neretve o čemu su više puta izvještavali nadležne institucije, Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju ta zaštitu tržišnog natjecanja.

– Smatramo nedopustivim i neprimjerenim ovakvo ponašanje nadležnih institucija te ih pozivamo da konačno stanu na stranu poljoprivrednika gdje im je i mjesto a ne na stranu trgovaca i otkupljivača – poručuju iz udruge Neretvanska mladež koja okuplja poljoprivrednike iz doline Neretve.

foto: Agroklub