IzdvojenoZabava i kultura

Želja & Mica/Nikša & Mate u novim nastavcima „Stola za 4“ donose vrhunac lokalnih okusa iz Ploča i Neretve

0

Druga epizoda donosi neretvansku ekipu, dobru atmosferu i tri jela za pamćenje

U drugoj epizodi serijala „Stol za 4“ gledatelje očekuje muška ekipa iz doline Neretve, prepoznatljiva po dobroj energiji i opuštenoj atmosferi. Ekipa „Neretljani“ donosi pravu malu školu pripreme hobotnice – od hladnog predjela do bogatog toplog jela – uz tradicionalni desert za kraj.

Predjelo čini hobotnica na salatu s kaparima, ječmom, maslinovim uljem i vinskim octom, jelo idealno za ljetne dane i ljubitelje laganih okusa. Kao glavno jelo pripremljen je hobotnica gulaš sa slanjakom, bobom, grahom, mahunama i orzom, gusta i snažna kombinacija koja spaja more i domaću kuhinju. Treći dio menija je padišpanj, tradicionalni kolač koji se generacijama pripremao na svadbama, mirisan na limun i liker od ruže.

Epizoda donosi spoj mora, Neretve, dobre ekipe i bogate trpeze – upravo ono što ovaj serijal čini posebnim.


Treća epizoda otkriva tradicionalna jela Ploča – od puževa do domaće torte od naranče i oraha

Treća epizoda serijala vodi nas u srce tradicionalne pločanske kuhinje, u kojoj dominiraju kamen, raštika, puževi i domaći deserti. Ekipa „Tropicana“ pripremila je meni koji u potpunosti miriše na kuhinju ovoga kraja.

Predjelo čine puži s ljutikom i jajima – rustikalno jelo za one koji vole autentične recepte i jače okuse. Glavno jelo je raštika sa suhim svinjskim mesom, krumpirom, ječmom i ljutikom, klasično zimsko jelo koje se u neretvanskom kraju generacijama priprema u obiteljskim kućama. Za kraj dolazi domaća torta od naranče i oraha, desert u kojem se spajaju citrusna svježina i bogatstvo oraha.

Ova epizoda donosi jaku, iskrenu, domaću kuhinju – upravo onu koja najbolje predstavlja Ploče i njihovu gastronomsku tradiciju.